Jadłospis 27.03 – 07.04.2023r
Śniadanie | Obiad I Danie | Obiad II Danie | Podwieczorek | |
27.03.2023
Poniedziałek |
Bułka pszenna (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, szynka drobiowa
( seler, gorczyca) 30g, rzodkiewka, ogórek 50g, Kakao (mleko) 200ml |
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem, ziemniakami zabielana
( śmietana z mleka, seler ) 250ml |
Spagethii z mięsem wieprzowym w sosie bolońskim 230g, ogórek w słupku 30g Napar owocowy 200 ml | Rogal maślany 35 g
Banan 35 g Kompot śliwkowy 200 ml |
28.03.2023
Wtorek
|
Płatki jęczmienne na mleku 200g, ( mleko), Chleb wieloziarnisty (gluten) 50g z masłem (mleko) 6g, twaróg biały ze szczypiorkiem 30g, ogórek kiszony , pomidor 50g Hrbata z cytryna 200ml | Zupa neapolitańska z makaronem i serem
(śmietana z mleka, seler) 250ml |
Ziemniaki z koperkiem 150g, kotlet mielony ( jajko, gluten) 80g, marchewka z groszkiem na ciepło 60g
( mleko) Kompot wiśniowy 200 ml |
Talerz owoców 60g
Biszkopty bezcukrowe ( gluten, jaja, mleko) 24g Woda z pomarańczą 150ml
|
29.03.2023
Środa |
Chleb pszenny(gluten) 60g z masłem (mleko) 5g, pasztet drobiowy 30g papryka mix , ogórek 50g Kawa inka 200ml | Barszcz czerwony z ziemniakami i mięsem drobiowym
( gluten, seler ) 250ml |
Racuchy z jabłkiem, cynamonem, i polewą jogurtowo-malinową ( gluten, jaja, mleko) 230g
Napar ziołowy 200ml |
Bułka veca z masłem
( gluten, mleko) 45 g, Szynka wieprzowa 20g Pomidor, rukola 30g Herbata z cytryną i miodem 200g |
30.03.2023
Czwartek |
Płatki kukurydziane na mleku 200 g, Rogal maślany 50g ( gluten), z masłem 6g, dżem 10g, buraczek, kalarepka 50g, Herbata truskawkowa 200ml | Zupa ryżowa ( seler) 250 ml | Kasza bulgur 150g,
Zraz wołowy w sosie własnym 70g, Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i oliwą 70g, Sok z czarnej porzeczki 200ml |
Jogurt bananowo – malinowy
( mleko) 150g Chrupki kukurydziane 15 g Herbata truskawkowa 200 ml |
31.03.2023
Piątek Światowy dzień budyniu |
Chleb pszenno-żytni (gluten) 60g z masłem (mleko) 4g, ser salami 30g, pomidor, sałata lodowa 50g
Kakao ( mleko) 200 ml |
Zupa pomidorowa z makaronem ryzowym (śmietana z mleka, seler) 250ml
|
Puree ziemniaczane 150g, kotlet rybny w panierce (ryba, gluten, jajo) 80g,mizeria (mleko) 60g
kompot owocowy 200 ml |
Budyń śmietankowy z musem truskawkowy i bananem
( mleko) 150 ml Herbata miętowa 200ml
|
Śniadanie | Obiad I Danie | Obiad II Danie | Podwieczorek | |
03.04.2023
Poniedziałek
|
Chleb pszenny (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, kiełbasa wieprzowa
( seler, gorczyca) 30g, ogórek kiszony, rzodkiewka 50g kakao (mleko) 200ml |
Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami oraz mięsem ( seler) 250 ml | Zapiekany ryż z jabłkami i brzoskwiniami, polewa śmietankowo-waniliowa
(mleko) 230 g Kompot owocowy 200 ml |
Kanapka wielowarzywna
( gluten, mleko) 20 g, papryka mix, szczypiorek 30g Napar miętowy 200ml l |
04.04.2023
Wtorek Dzień marchewki
|
Płatki kukurydziane na mleku 200g Chleb wieloziarnisty (gluten) 50g z masłem 8g, pasta z serka koziego 30g, papryka , sałata lodowa 50g, Napar owocowy 200ml | Zupa pomidorowa z makaronem muszelki (seler, gluten) 250 ml | Purée z ziemniaków 150, kotlet z soczewicy i mięsa drobiowego ( gluten, jaja) 60g, 80g, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem, jogurtem (mleko)
Herbata żurawinowa z miodem 200ml |
Ciasto marchewkowe –
( gluten, mleko, jaja) wypiek własny – 1 kawałek Mleko 200 ml |
05.04.2023
Środa |
Bułka veca (gluten, jaja, mleko) 60g,z masłem (masło) 6g, jajko gotowane 30g, ogórek, pomidor 50g, Kawa inka (mleko) 200ml | Zupa ziemniaczana z koperkiem
( seler, śmietana z mleka ) 250 ml |
Kasza mix jęczmienna/ gryczana 150g, pulpet wieprzowy w sosie koperkowo-śmietankowym
( mleko, gluten) 90g,marchewka z jabłkiem 60g Herbata z miodem i cytryną 200ml
|
Kisiel „ Kubusiowy” 150(gluten) 150 ml
Podpłomyk 20g Napar owocowy 200 m |
06.04.2023
Czwartek
|
Kasza manna na mleku 200g ( mleko, gluten)
Bułka pszenna (gluten) 50 z masłem (mleko)8g, powidła 30g buraczki, kalarepka 50g Herbata z cytryną 200ml |
Zupa barszcz czerwony z ziemniakami (seler, gluten ) 250ml | Tagliatelle Carbonara z kurczakiem
(mleko, gluten ) 230g Sok pomarańczowy 200 ml |
Bułka z jabłkiem 1 szt.
Napar truskawkowy 200ml
|
07.04.2023
Wielki Piątek
|
Stół szwedzki Wielkanoc
Pieczywo mieszane pszenno-żytnie ( gluten) 60g z masłem(mleko) 8g,ser żółty, kiełki rzodkiewki, pomidor, ogórek 40g kakao( mleko) 200 ml |
Żur z jajkiem i ziemniakami
( seler, mleko) 250 ml |
Ziemniaki z koperkiem 150g, filet z miruny gotowany na parze 80g kapusta kiszona 60g
( mleko) Herbata owocowa 200 ml |
Babka cytrynowa ( mleko, jajka, gluten) 24g
Sok warzywno-owocowy 200 ml |
Ok. godz. 10:30 podawane są owoce/warzywa. Zastrzegamy sobie prawo zmian w jadłospisie. Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono pogrubioną czcionką. Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej L 304/43. W Przedszkolu Samorządowym w Kobierzycach w kuchni używa się: zboża zawierające gluten, soję, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzechy. Każda potrawa może zawierać wyżej wymienione alergeny w podawanych potrawach. Jadłospis opracowany jest dla dzieci o zapotrzebowaniu energetycznym 1400 kcal.