Jadłospis  27.03 – 07.04.2023r

  Śniadanie Obiad I Danie Obiad II Danie Podwieczorek
27.03.2023

Poniedziałek

Bułka pszenna  (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, szynka drobiowa

( seler, gorczyca)  30g, rzodkiewka, ogórek    50g, Kakao (mleko) 200ml

Zupa jarzynowa  z zielonym groszkiem, ziemniakami  zabielana

 ( śmietana z mleka, seler ) 250ml

Spagethii z mięsem wieprzowym w sosie bolońskim    230g, ogórek w słupku 30g   Napar owocowy 200 ml Rogal maślany 35 g

Banan 35 g

Kompot śliwkowy 200 ml

28.03.2023

Wtorek

 

Płatki jęczmienne   na mleku  200g, ( mleko), Chleb wieloziarnisty   (gluten) 50g z masłem (mleko) 6g, twaróg biały ze szczypiorkiem  30g,   ogórek kiszony , pomidor  50g Hrbata z cytryna 200ml Zupa neapolitańska z makaronem i serem

(śmietana z mleka, seler) 250ml

Ziemniaki z koperkiem 150g, kotlet mielony ( jajko, gluten)   80g, marchewka z groszkiem na ciepło 60g 

( mleko) Kompot wiśniowy  200 ml

Talerz owoców 60g

Biszkopty bezcukrowe

( gluten, jaja, mleko) 24g

Woda z pomarańczą 150ml 

 

29.03.2023

Środa

Chleb pszenny(gluten) 60g  z masłem (mleko)  5g, pasztet drobiowy  30g  papryka mix , ogórek  50g  Kawa inka  200ml   Barszcz czerwony z ziemniakami i  mięsem drobiowym

 ( gluten, seler )   250ml

Racuchy z jabłkiem, cynamonem, i polewą jogurtowo-malinową  ( gluten, jaja, mleko)  230g

Napar ziołowy 200ml      

Bułka veca z masłem

 ( gluten, mleko) 45 g, Szynka wieprzowa 20g 

Pomidor, rukola  30g

Herbata z cytryną i miodem 200g

30.03.2023

Czwartek

Płatki kukurydziane    na mleku 200 g, Rogal maślany  50g ( gluten), z masłem 6g, dżem   10g, buraczek, kalarepka 50g, Herbata  truskawkowa 200ml  Zupa  ryżowa ( seler)  250 ml Kasza bulgur  150g,

Zraz wołowy w sosie własnym  70g, Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i oliwą 70g,

Sok z czarnej porzeczki  200ml 

Jogurt bananowo – malinowy   

( mleko)   150g Chrupki kukurydziane 15 g

Herbata truskawkowa 200 ml

31.03.2023

Piątek

Światowy dzień budyniu

Chleb pszenno-żytni (gluten) 60g z masłem (mleko) 4g, ser salami   30g, pomidor, sałata lodowa    50g

Kakao  ( mleko) 200 ml

Zupa pomidorowa z makaronem ryzowym (śmietana z mleka, seler) 250ml  

 

Puree ziemniaczane 150g, kotlet rybny w panierce (ryba, gluten, jajo)  80g,mizeria (mleko) 60g  

kompot owocowy   200 ml 

Budyń śmietankowy z musem truskawkowy i bananem

( mleko)  150 ml

Herbata miętowa 200ml

 

  Śniadanie Obiad I Danie Obiad II Danie Podwieczorek
03.04.2023

Poniedziałek

 

 

Chleb pszenny (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, kiełbasa wieprzowa

( seler, gorczyca 30g, ogórek kiszony, rzodkiewka   50g  kakao (mleko) 200ml

Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami oraz mięsem ( seler)  250 ml   Zapiekany ryż z jabłkami i brzoskwiniami, polewa śmietankowo-waniliowa

(mleko) 230 g Kompot owocowy  200 ml 

Kanapka wielowarzywna  

( gluten, mleko)  20 g, papryka mix, szczypiorek  30g  Napar miętowy  200ml l

04.04.2023

Wtorek

Dzień marchewki

 

Płatki kukurydziane   na mleku  200g Chleb wieloziarnisty  (gluten) 50g z masłem 8g, pasta z serka koziego    30g, papryka , sałata lodowa  50g, Napar owocowy 200ml  Zupa pomidorowa z makaronem muszelki (seler, gluten) 250 ml    Purée z ziemniaków 150,  kotlet z soczewicy i mięsa drobiowego  ( gluten, jaja)  60g, 80g, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem, jogurtem (mleko)

Herbata żurawinowa z miodem 200ml 

Ciasto marchewkowe  –

( gluten, mleko, jaja) wypiek własny – 1 kawałek 

Mleko  200 ml

05.04.2023

Środa

Bułka veca  (gluten, jaja, mleko) 60g,z masłem (masło) 6g, jajko gotowane  30g, ogórek, pomidor    50g, Kawa inka (mleko) 200ml  Zupa ziemniaczana z koperkiem

( seler, śmietana z mleka )  250 ml

Kasza mix jęczmienna/ gryczana 150g, pulpet wieprzowy w sosie koperkowo-śmietankowym 

( mleko, gluten) 90g,marchewka z jabłkiem 60g Herbata z miodem i cytryną   200ml

 

 Kisiel „ Kubusiowy” 150(gluten)  150 ml

Podpłomyk 20g

Napar owocowy  200 m

06.04.2023

Czwartek

 

Kasza manna na mleku  200g ( mleko, gluten)  

Bułka pszenna  (gluten) 50 z masłem (mleko)8g, powidła   30g  buraczki, kalarepka   50g

Herbata z cytryną 200ml      

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami    (seler, gluten ) 250ml  Tagliatelle Carbonara z  kurczakiem

(mleko, gluten ) 230g

Sok pomarańczowy 200 ml

Bułka z jabłkiem 1 szt.

Napar truskawkowy 200ml

 

07.04.2023

Wielki Piątek

  

 

Stół szwedzki Wielkanoc

Pieczywo mieszane pszenno-żytnie

( gluten) 60g z masłem(mleko) 8g,ser żółty, kiełki rzodkiewki, pomidor, ogórek   40g

 kakao( mleko) 200 ml  

Żur z jajkiem i  ziemniakami

 ( seler, mleko) 250 ml

Ziemniaki z koperkiem 150g, filet z miruny gotowany na parze 80g kapusta kiszona   60g

( mleko) Herbata owocowa 200 ml

Babka cytrynowa  ( mleko, jajka, gluten)  24g

Sok warzywno-owocowy  200 ml 

Ok. godz. 10:30 podawane są owoce/warzywa. Zastrzegamy sobie prawo zmian w jadłospisie. Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono pogrubioną czcionką. Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej L 304/43. W  Przedszkolu Samorządowym w Kobierzycach  w  kuchni używa się: zboża zawierające gluten, soję, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzechy. Każda potrawa może zawierać wyżej wymienione alergeny w podawanych potrawach. Jadłospis opracowany jest dla dzieci o zapotrzebowaniu energetycznym 1400 kcal.