Jadłospis 17.11 – 08.12.2023r

  Śniadanie Obiad I Danie Obiad II Danie Podwieczorek
27.11.2023

Poniedziałek

Chleb pszenny (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, szynka konserwowa

 ( seler, gorczyca)   papryka, rzodkiew   50g  kakao (mleko) 200ml

Zupa wiosenna  z ziemniakami zabielana i     (śmietana z mleka, seler) 250ml Spagethii z mięsem w sosie bolońskim (gluten) 230g, ogórek w słupku 30 g  Kompot truskawkowy  200 ml Kisiel „ Kubusiowy” 150ml

Podpłomyk  1 szt. Herbata truskawkowa z miodem  200 ml

 

28.11.2023

Wtorek

 

 

Kasza manna na mleku 200g, chleb z ziarnem  (gluten) 50g z masłem (mleko) 6g, ser salami  30g, ogórek, pomidor    50g, Herbata owocowa 200ml  Zupa krem z dyni z grzankami (gluten)  250 ml Puree ziemniaczane 150g, kotlet schabowy  w panierce ( jaja, gluten)   80g surówka marchewka z porem i jogurtem   60g, ml Kompot wiśnia 200ml

 

Talerz owoców 60g

Chrupki kukurydziane 15 g

Herbata truskawkowa 200 ml

 

29.11.2023

Środa

 

Bułka veca   (gluten) 60g,z masłem (masło) 8g, jajko gotowane   30g, papryka czerwona, mix sałat  50g , kawa inka (mleko) 200ml Zupa ogórkowa  z ziemniakami  ( seler, śmietana z mleka)   250ml Kasza jęczmienna 150g, gulasz z mięsem drobiowym  i warzywami 90g, kalafior gotowany z masłem   60g Kompot owocowy   200ml Jogurt bananowo- malinowy

 (mleko) 150 ml Biszkopty bezcukrowe  24 g ( gluten, jaja)  Herbata owocowa 200ml 

30.11.2023

Czwartek

Płatki kukurydziane  na mleku 200 ml Chleb pszenny    (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, powidła 30g, kalarepka, buraczki   50g Herbata z cytryną 200ml Zupa grochowa z mięsem  i ziemniakami    (seler, gluten)  250 ml Pampuchy drożdżowe z sosem jogurtowo-truskawkowym ( gluten, jaja, mleko) 230g

Herbata miętowa  200ml

Chleb graham  z masłem

( gluten, mleko)  45g, kabanos drobiowy ( seler, gorczyca)   20g, pomidor, rukola  30g Herbata z cytryną i miodem  200 ml  

01.12.2023

Piątek

Bułka grahamka  (gluten) 50g z  masłem (mleko) 6g, 30g,ser żółty 30g   sałata lodowa, rzodkiewka  50g Napar ziołowy  200ml  Zupa koperkowa z zacierką   (seler, śmietana z mleka )   250ml  Ziemniaki z koperkiem 150g, filet z miruny panierowany  ( ryba, jajo)  70g, surówka z kapusty kiszonej, marchewki  z oliwą z oliwek  60g

Herbata wiśniowa 200ml   

Ciasto „ Murzynek” – wypiek  własny ( gluten, mleko, jajko) Napar owocowy 200 ml

 

  Śniadanie Obiad I Danie Obiad II Danie Podwieczorek
04.12.2023

Poniedziałek

Chleb pszenny (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, szynka drobiowa

( seler, gorczyca)  30g, papryka, ogórek    50g,

Kakao (mleko) 200ml

Zupa jarzynowa z ziemniakami i fasolką szparagową    (śmietana z mleka, seler) 250ml Kasza bulgur  150g z gulaszem wieprzowym z  warzywami 90g,

Kompot śliwkowy  200ml   

Frytki z sosem czosnkowym 

( mleko) 60g Sok pomarańczowy 200ml

 

05.122023

Wtorek

Płatki orkiszowe   na mleku  200g, ( mleko), Chleb wieloziarnisty   (gluten) 50g z masłem (mleko) 6g, pasta z tuńczykiem i jajkiem  (ryba,  jajko), 30g,   pomidor, sałata lodowa 50g Herbata z cytryna 200ml Zupa pomidorowa z ryżem ( seler śmietana z mleka, seler) 250 ml Puree ziemniaczane 150g,

Stripsy w panierce kukurydzianej  ( jajko) 80g, Surówka colesław z jogurtem  ( mleko) 70g,

Kompot wieloowocowy 200ml 

Rogal maślany z powidłami

 ( gluten, jaja, mleko )  35g

Napar miętowy  200 ml  

 

06.12.2023

Środa

Mikołaj

 

Chleb pszenny (gluten) 60g  z masłem (mleko)  8g, pasztet drobiowy  30g, rzodkiewka, ogórek kiszony  50g Kawa inka  200ml  Zupa barszcz czerwony z ziemniakami i mięsem  ( seler) 250 ml Makaron z białym twarogiem w polewie waniliowo-truskawkowej

( mleko)  230g Napar ziołowy  200 ml      

Mufinka biszkoptowa 1 szt.

( gluten, mleko, jajko)    – wypiek własny 1 kawałek

Mleko  200g

07.12.2023

Czwartek

Płatki owsiane  na mleku 200 g, Bułka pszenna  50g ( gluten), z masłem 6g, twaróg śmietankowy  ( mleko) 30g, pomidor, szczypiorek    50g,

Herbata  truskawkowa 200ml

Krem z cukinii z grzankami

 ( gluten, seler )   250ml

 Ziemniaki  150g, pałka z kurczaka 70g, mizeria z jogurtem ( mleko)  50g  Herbata z cytryną i miodem 200 ml Budyń śmietankowy z sosem  malinowy  ( mleko) 150 ml  Chrupki kukurydziane 20g Herbata 200ml

 

08.12.2023

Piątek

 

 

 

 

Pieczywo pszenno- żytnie   (gluten) 60g z masłem (mleko) 4g, p   30g, humus z soczewicy 30g, papryka czerwona, szczypiorek     50g

Kakao  ( mleko) 200 ml

Żurek z ziemniakami i jajkiem (seler, gluten)  250 ml Ryż paraboliczny z curry  150g klops wieprzowy  w sosie śmietanowo – koperkowym( mleko)  90g marchewka mini na parze z masłem ( mleko)  60g

Kompot wiśniowy  200 ml

Bułka z jabłkiem

Mleko 200 ml

     Zastrzegamy sobie prawo zmian w jadłospisie. Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono pogrubioną czcionką. Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej L 304/43. W  Przedszkolu Samorządowym w Kobierzycach  w  kuchni używa się: zboża zawierające gluten, soję, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzechy. Każda potrawa może zawierać wyżej wymienione alergeny w podawanych potrawach. Jadłospis opracowany jest dla dzieci o zapotrzebowaniu energetycznym 1400 kcal.