Jadłospis 17.11 – 08.12.2023r
Śniadanie | Obiad I Danie | Obiad II Danie | Podwieczorek | |
27.11.2023
Poniedziałek |
Chleb pszenny (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, szynka konserwowa
( seler, gorczyca) papryka, rzodkiew 50g kakao (mleko) 200ml |
Zupa wiosenna z ziemniakami zabielana i (śmietana z mleka, seler) 250ml | Spagethii z mięsem w sosie bolońskim (gluten) 230g, ogórek w słupku 30 g Kompot truskawkowy 200 ml | Kisiel „ Kubusiowy” 150ml
Podpłomyk 1 szt. Herbata truskawkowa z miodem 200 ml
|
28.11.2023
Wtorek
|
Kasza manna na mleku 200g, chleb z ziarnem (gluten) 50g z masłem (mleko) 6g, ser salami 30g, ogórek, pomidor 50g, Herbata owocowa 200ml | Zupa krem z dyni z grzankami (gluten) 250 ml | Puree ziemniaczane 150g, kotlet schabowy w panierce ( jaja, gluten) 80g surówka marchewka z porem i jogurtem 60g, ml Kompot wiśnia 200ml
|
Talerz owoców 60g
Chrupki kukurydziane 15 g Herbata truskawkowa 200 ml
|
29.11.2023
Środa
|
Bułka veca (gluten) 60g,z masłem (masło) 8g, jajko gotowane 30g, papryka czerwona, mix sałat 50g , kawa inka (mleko) 200ml | Zupa ogórkowa z ziemniakami ( seler, śmietana z mleka) 250ml | Kasza jęczmienna 150g, gulasz z mięsem drobiowym i warzywami 90g, kalafior gotowany z masłem 60g Kompot owocowy 200ml | Jogurt bananowo- malinowy
(mleko) 150 ml Biszkopty bezcukrowe 24 g ( gluten, jaja) Herbata owocowa 200ml |
30.11.2023
Czwartek |
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml Chleb pszenny (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, powidła 30g, kalarepka, buraczki 50g Herbata z cytryną 200ml | Zupa grochowa z mięsem i ziemniakami (seler, gluten) 250 ml | Pampuchy drożdżowe z sosem jogurtowo-truskawkowym ( gluten, jaja, mleko) 230g
Herbata miętowa 200ml |
Chleb graham z masłem
( gluten, mleko) 45g, kabanos drobiowy ( seler, gorczyca) 20g, pomidor, rukola 30g Herbata z cytryną i miodem 200 ml |
01.12.2023
Piątek |
Bułka grahamka (gluten) 50g z masłem (mleko) 6g, 30g,ser żółty 30g sałata lodowa, rzodkiewka 50g Napar ziołowy 200ml | Zupa koperkowa z zacierką (seler, śmietana z mleka ) 250ml | Ziemniaki z koperkiem 150g, filet z miruny panierowany ( ryba, jajo) 70g, surówka z kapusty kiszonej, marchewki z oliwą z oliwek 60g
Herbata wiśniowa 200ml |
Ciasto „ Murzynek” – wypiek własny ( gluten, mleko, jajko) Napar owocowy 200 ml
|
Śniadanie | Obiad I Danie | Obiad II Danie | Podwieczorek | |
04.12.2023
Poniedziałek |
Chleb pszenny (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, szynka drobiowa
( seler, gorczyca) 30g, papryka, ogórek 50g, Kakao (mleko) 200ml |
Zupa jarzynowa z ziemniakami i fasolką szparagową (śmietana z mleka, seler) 250ml | Kasza bulgur 150g z gulaszem wieprzowym z warzywami 90g,
Kompot śliwkowy 200ml |
Frytki z sosem czosnkowym
( mleko) 60g Sok pomarańczowy 200ml
|
05.122023
Wtorek |
Płatki orkiszowe na mleku 200g, ( mleko), Chleb wieloziarnisty (gluten) 50g z masłem (mleko) 6g, pasta z tuńczykiem i jajkiem (ryba, jajko), 30g, pomidor, sałata lodowa 50g Herbata z cytryna 200ml | Zupa pomidorowa z ryżem ( seler śmietana z mleka, seler) 250 ml | Puree ziemniaczane 150g,
Stripsy w panierce kukurydzianej ( jajko) 80g, Surówka colesław z jogurtem ( mleko) 70g, Kompot wieloowocowy 200ml |
Rogal maślany z powidłami
( gluten, jaja, mleko ) 35g Napar miętowy 200 ml
|
06.12.2023
Środa Mikołaj
|
Chleb pszenny (gluten) 60g z masłem (mleko) 8g, pasztet drobiowy 30g, rzodkiewka, ogórek kiszony 50g Kawa inka 200ml | Zupa barszcz czerwony z ziemniakami i mięsem ( seler) 250 ml | Makaron z białym twarogiem w polewie waniliowo-truskawkowej
( mleko) 230g Napar ziołowy 200 ml |
Mufinka biszkoptowa 1 szt.
( gluten, mleko, jajko) – wypiek własny 1 kawałek Mleko 200g |
07.12.2023
Czwartek |
Płatki owsiane na mleku 200 g, Bułka pszenna 50g ( gluten), z masłem 6g, twaróg śmietankowy ( mleko) 30g, pomidor, szczypiorek 50g,
Herbata truskawkowa 200ml |
Krem z cukinii z grzankami
( gluten, seler ) 250ml |
Ziemniaki 150g, pałka z kurczaka 70g, mizeria z jogurtem ( mleko) 50g Herbata z cytryną i miodem 200 ml | Budyń śmietankowy z sosem malinowy ( mleko) 150 ml Chrupki kukurydziane 20g Herbata 200ml
|
08.12.2023
Piątek
|
Pieczywo pszenno- żytnie (gluten) 60g z masłem (mleko) 4g, p 30g, humus z soczewicy 30g, papryka czerwona, szczypiorek 50g
Kakao ( mleko) 200 ml |
Żurek z ziemniakami i jajkiem (seler, gluten) 250 ml | Ryż paraboliczny z curry 150g klops wieprzowy w sosie śmietanowo – koperkowym( mleko) 90g marchewka mini na parze z masłem ( mleko) 60g
Kompot wiśniowy 200 ml |
Bułka z jabłkiem
Mleko 200 ml |
Zastrzegamy sobie prawo zmian w jadłospisie. Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zaznaczono pogrubioną czcionką. Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej L 304/43. W Przedszkolu Samorządowym w Kobierzycach w kuchni używa się: zboża zawierające gluten, soję, mleko, jaja, ryby, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzechy. Każda potrawa może zawierać wyżej wymienione alergeny w podawanych potrawach. Jadłospis opracowany jest dla dzieci o zapotrzebowaniu energetycznym 1400 kcal.